Wiosna coraz mocniej puka do naszych drzwi, powoli wyganiając na zewnątrz, abyśmy mogli w towarzystwie natury hucznie pożegnać zimę. W tym celu możemy zorganizować huczne przyjęcie w plenerze, najlepiej wspomagając się pysznym cateringiem. Niezależnie od tego, czy organizujemy – ostatnio tak popularne – bankiety, bale, przyjęcia, a nawet wesela (o których pisaliśmy TUTAJ), będziemy potrzebowali profesjonalnej obsługi, która będzie dostarczała jedzenie przez wiele godzin, aż do ostatniego gościa.

Imprezy plenerowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Z czego to wynika? Pewnie z tego, że Polacy raczej nie są społeczeństwem domatorskim. To właśnie u nas początek wiosny, majówka czy imieniny kojarzą się z grillem, ogniskiem, kiełbaskami i muzyką. Daleko nam co prawda do południowych nacji, ale i tak w naszym kraju przyjęcia w ogródku czy parku mają wielu entuzjastów, nawet mimo niepewnej pogody, która mogłaby popsuć szyki.

Może być świetna muzyka, niepowtarzalna atmosfera, ciekawi ludzi, piękna pogoda, ale i tak sednem każdej imprezy – nie tylko plenerowej – jest smaczna kuchnia. Jeśli tylko pojawia się danie wieczoru, to miejsca przy stołach cateringowych wypełniają się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, każdy lubi dobrze zjeść, a jeśli ma się to odbyć na świeżym powietrzu – tym bardziej!

Jeszcze z jednego powodu coraz bardziej lubimy przyjęcia pod gołym niebem. Niestety coraz więcej pracujemy, jadamy w zatłoczonych restauracjach, więc miłośników wspólnego biesiadowania przybywa. Jeśli tylko nadarzy się okazja, to z przyjemnością przyjmujemy zaproszenie na taką imprezę, gdzie można smacznie zjeść, odnowić dawne kontakty, dobrze się pobawić.

Aby wszystkie warunki zostały spełnione, konieczna jest perfekcyjna organizacja. A jest to nie lada wyzwanie. Poza wspomnianym jedzeniem, trzeba zadbać o meble bankietowe/cateringowe, nagłośnienie, podesty sceniczne, ekrany (jeśli chcemy urozmaicić gościom przyjęcie), a także oświetlenie, aby móc bawić się jak najdłużej, do późnych godzin nocnych.

Warto nawiązywać współpracę z firmami cateringowymi, które podają zawsze świeże i ciepłe potrawy. W związku z tym szukajmy firm z bogatym zapleczem gastronomicznym, najlepiej mobilnym, aby można było przygotowywać smakołyki na miejscu. Wtedy zachowamy walory smakowe potraw, co jest bardzo ważne.

Pamiętajmy, żeby catering dostosować nie tylko do panujących warunków atmosferycznych, ale także indywidualnych preferencji gości. Im bogatsze i bardziej różnorodne menu, tym większa szansa na końcowy sukces całej imprezy.

Oczywiście goście nie mogą jeść na stojąco. Jeśli zapewniamy meble bankietowe, to muszą być wygodne, stabilne i dopasowane stylistycznie do przyjęcia. Wtedy dania będą smakowały jeszcze lepiej!