Savoir vivre przy stole bankietowym

Savoir vivre to nie tylko umiejętność posługiwania się odpowiednimi do dania sztućcami. To również wybór odpowiedniego dress code’u, właściwa prezencja oraz ogłada. I chociaż może nam się to kojarzyć z restrykcyjnymi zasadami, które przeczą spontanicznej naturze spotkań i rozmów, to nie jest to do końca prawda. Dziś savoir-vivre traktuje się jako zbiór praktycznych wskazówek, które pomagają nam odnaleźć się w towarzystwie obcych lub mało znanych osób. Sytuacją, w której zaproszeni goście znają się zaledwie z widzenia lub wcale, a jedyną znajomą twarzą jest gospodyni lub gospodarz przyjęcia, jest uroczysty bankiet. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci jak przygotować się do takich okoliczności, by bez stresu cieszyć się miłym towarzystwem.

Bądź sobą!

Przede wszystkim bądź sobą! Nie udawaj kogoś, kim nie jesteś. Doskonale rozumiemy, że każdy z nas chce się jak najlepiej zaprezentować przed nowym towarzystwem, ale przybieranie cudzej maski nie jest najlepszym pomysłem. Nienajlepszym, a w dodatku takim, który może nas zgubić. W końcu każde kłamstwo ma krótkie nogi. Uwierz, że masz wiele mocnych stron, które warto wyeksponować.

Podtrzymuj miłą konwersację

Przy stole bankietowym, między jedną lampką wina, a kolejną przekąską mogą toczyć się fascynujące rozmowy. Dlatego przed wejściem do restauracji, czy domu gospodarzy stwórz siatkę tematów, które warto byłoby poruszyć, a które jednocześnie nie popsułyby innym wieczoru. Przygotuj kilka słów o książkach, filmach czy sztukach, które ostatnio widziałeś. Raczej unikaj rozmowy o polityce i religii. Mogą okazać się punktami zapalnymi i wywołać ostrzejszą wymianę zdań.

Ubierz się stosownie do okazji

Dress code jest motywowany najczęściej stopniem sformalizowania przyjęcia. Jeśli bankiet ma charakter bardzo oficjalny, mężczyźni powinni włożyć garnitury, a kobiety strój wieczorowy. Jeśli zaś wiemy, że nie ma restrykcyjnych wymogów co do outfitu, to można w tej dziedzinie trochę poeksperymentować. W sytuacji odwrotnej, gdy na stosunkowo luźną uroczystość przyjdziesz ubrany bardzo oficjalnie, to będziesz się najzwyczajniej w świecie czuć niekomfortowo.

Co zrobić, gdy popełnimy gafę?

Przed kolacją zbierz chociaż ogólne informacje o pozostałych gościach. W ten sposób unikniesz zadawania innym nietrafionych pytań o partnera, dzieci, finanse czy pracę. Dla niektórych mogą to być drażliwe tematy.

Nie stresuj się tym, że upuścisz widelec. To zupełny przypadek, który może przytrafić się każdemu. Po prostu go podnieś, wytrzyj w serwetkę i przeproś za małe zamieszanie. Gdy w daniu znajdzie się owoc z pestką lub niewydrążone oliwki, a Ty zorientujesz się dopiero w trakcie przeżuwania, usuń zbędną rzecz z jamy ustnej z pomocą łyżeczki.