Organizowanie wielkanocnych bankietów dla pracowników firm jest obecnie coraz częstszą praktyką. Są one ukłonem pracodawcy w stronę swojego personelu i podziękowaniem za dotychczasowy wysiłek. Pozwala także na integrację zespołu, a to owocuje zawsze większą dynamiką pracy. A poza tym, kto nie chciałby rozkoszować się smakołykami w doborowym towarzystwie?

Wybierz miejsce

Zanim zaczniesz planować menu i wybierać dekoracje, pomyśl o miejscu, w którym zorganizujesz bankiet. Jeśli zależy Ci na przyjaznej i nieformalnej atmosferze, a warunki biura Ci na to pozwalają, możesz pokusić się o zorganizowanie go w firmie. Jeśli sala konferencyjna nie ma wystarczającej liczby krzeseł, zawsze możesz zwrócić się do firmy, która zajmuje się wypożyczaniem krzeseł bankietowych. W takim wypadku także catering oraz dekoracje będą na Twojej głowie.

Nie jesteś typem organizatora? Restauracja lub dobra knajpa będą w takim razie rozwiązaniem dla Ciebie. Wystarczy, że zarezerwujesz salę, wybierzesz menu i będziesz mógł przyjść na gotowe.

Rodzaje bankietów – zasiadany, amerykański czy angielski

W tej kwestii też masz wybór! Forma będzie miała znaczenie dla organizatorów. Pozwoli im dobrze zaplanować przestrzeń. Bankiet zasiadany jest najbardziej oficjalny. O wiele mniej formalny jest z kolei bankiet angielski, na którym wymagana jest pozycja stojąca – ten rodzaj sprzyja wybieraniu bufetów szwedzkich. Amerykańska forma bankietu jest spotkaniem w pół drogi – można na nim równie dobrze siedzieć, jak i stać.

Jakie menu?

Jak najbardziej urozmaicone. I nie chodzi o to, by rozrzutnie zapełnić cały stół wielkanocnymi przysmakami, ale o to, by każdy znalazł coś dla siebie. W końcu w Twojej firmie mogą pracować osoby nietolerujące glutenu, wegetarianie czy weganie. Warto przygotować dla nich atrakcyjną ofertę, by nie czuli się dyskryminowani.

Dekoracje

Kolejnym ważnym punktem są dekoracje. To one wprowadzą świąteczny i weselny nastrój. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po porady eksperta i zlecić ozdobienie sali. Możesz także wybrać minimalistyczną, ale jakże urokliwą opcję – dopilnuj, by na każdym stole znalazł się bukiet żywych kwiatów.