Właściciele hoteli prześcigają się w wymyślaniu dodatkowych atrakcji, które mogłyby zdobyć uznanie w oczach klientów, a także przynieść dodatkowe zyski. Jedną z ponadprogramowych propozycji jest stworzenie w obrębie obiektu hotelowego kawiarni.

Zwiększ zyski i zasięgi

Kawiarnia to miejsce, do którego przychodzimy, by spotkać się z przyjaciółmi. Rozmawiać, wymieniać myśli, oderwać się od codzienności. Przychodzimy tam również dlatego, by raczyć się filiżanką aromatycznej kawy i zjeść coś słodkiego. To sprawia, że takie miejsca kojarzą się nam bardzo pozytywnie. Jeśli tylko będzie ono odpowiednio zaaranżowane, jakość obsługi i oferowanych produktów będzie na odpowiednim poziomie, to możemy liczyć na to, że do naszej kawiarni będą przychodzić nie tylko hotelowi goście, ale także ludzie z zewnątrz. Kawiarnia to także półformalne miejsce, w którym można dokonywać transakcji biznesowych lub odbywać rozmowy kwalifikacyjne. Stwórz klimatyczną i zaciszną przestrzeń, a nie będziesz musiał martwić się o brak klientów.

Kawiarnia jest szansą dla hotelarzy, którzy chcą zwiększyć swoje zasięgi i zyski. To także dobra alternatywa dla mniejszych hoteli, które nie mogą pozwolić sobie na rozbudowany punkt restauracyjny.

Barista – mistrz ceremonii

Można się zastanawiać „po co w ogóle zatrudniać baristę?”. W końcu dobry ekspres może nam zaoferować stosunkowo smaczną kawę bez nadmiernego wysiłku.  Tak, ale do pewnego momentu. Na dłuższą metę może przylgnąć do Twojej kawiarni etykietka „średnia”. Jeśli chcesz cieszyć się odpowiednią renomą, powinieneś oddać swój lokal we władanie prawdziwego mistrza ceremonii, który o kawie wie wszystko. Barista będzie umieć odróżnić ziarna kawy po wyglądzie, będzie dysponował wiedzą na temat różnych sposobów parzenia, a także mielenia ziaren.

Jak zaaranżować wnętrze?

Środek Twojej kawiarni to część hotelu. Dlatego powinieneś wybrać podobny styl. Jeśli w Twoim hotelu panuje styl industrialny, to nie powinieneś sięgać po meble z epoki wiktoriańskiej. I odwrotnie, jeśli meble hotelowe są uosobieniem klasyki, nie twórz wnętrza kawiarni w surowej aranżacji.