Większość stołów – szczególnie tych cateringowych – wyróżnia się przede wszystkim sporą uniwersalnością. Możemy wykorzystać je do urządzenia sali konferencyjnej, weselnej, a nawet przyjęcia w ogrodzie. Oczywiście z powodzeniem błyszczą także na grillach, piknikach czy w zwykłej firmowej stołówce. Z całą pewnością można powiedzieć, że uniwersalność to ich drugie imię.

Nie byłoby to możliwe, gdyby nie wysokiej jakości materiały, z których są wykonane. Dzięki temu są odporne na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Kolory nie blakną od wilgoci czy promieni UV, więc śmiało możemy takie stoły wykorzystywać na zewnątrz podczas imprez plenerowych, choć oczywiście po każdorazowym użyciu powinniśmy je przeczyścić. Bez odpowiedniej pielęgnacji trudno o długą żywotność jakichkolwiek mebli, tym bardziej stołów cateringowych.

restaurant-781975_960_720
Trzeba jednak przyznać, że tego typu stoły są bardzo łatwe w konserwacji. Nie brudzą się przesadnie, a jeśli już znajdziemy na nich plamy po imprezie, to wystarczy woda i klasyczny detergent, żeby się ich pozbyć.

Stoły cateringowe – z założenia przeznaczone do wymagających warunków – wyprodukowane są z trwałych materiałów, aby mocniejszy podmuch wiatru nie zakończył nagle przyjęcia. Dlatego najczęściej do produkcji nóg oraz ramy używane są specjalnie ocynkowane profile metalowe, aby zapewnić stabilność. Zazwyczaj stoły czy krzesła są malowane proszkowo, co pozwala na zabezpieczenie przed korozją czy poważnymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Stoły cateringowe – mimo swojej wytrzymałości – są także bardzo lekkie, co pozwala komfortowo rozstawiać je przed imprezą. Możemy dowolnie zmieniać ich konfigurację, a nie odczujemy ciężaru na własnej skórze. Każdy – niezależne od liczby godzin spędzonych na siłowni – powinien bez wysiłku przenieść je w dowolnej miejsce.